Met kennis met onze nieuwe bestuursleden

Nieuw SHB-lid Piet Kesteloo

brengt berg bestuurservaring mee

 

Van een koopwoning naar een huurwoning, Piet Kesteloo (71) uit Breskens, het nieuwe bestuurslid van Stichting Huurdersbelangen Woongoed Zeeuws-Vlaanderen (SHB), heeft er ervaring mee.

Piet en echtgenote Ria wilden kleiner gaan wonen, de bungalow werd te groot. Men stapte naar Woongoed. Het paar uit Breskens kreeg een levensloopbestendige woning aan de Burgemeester Gerritsenstraat toegewezen. Met het inpakken van de verhuisdozen werd echter nog even gewacht. Van uitstel kwam afstel. De potentiële koper haakte af. De Kesteloos bleven in de bungalow wonen. Uiteindelijk lukte het toch om een koper te vinden. Piet en Ria gingen particulier huren.

De grootte van het huis werd steeds meer een belasting. Ze klopten opnieuw aan bij Woongoed. Die wees hen bij toeval dezelfde levensloopbestendige woning in de Burgemeester Gerritsenstraat toe die ze jaren daarvoor ook al eens drie maanden hadden gehuurd. Vorige zomer verhuisden ze.

Piet Kesteloo heeft een bankachtergrond, hij werkte bij AmRo Bank en de Rabobank. Dat komt goed van pas. "De SHB heeft me gevraagd het penningmeesterschap op me te nemen in het bestuur. Daar heb ik ervaring mee en heb dus ja gezegd." In het SHB-bestuur is Piet Kesteloo de enige West-Zeeuws-Vlaming. De Bressiaander weet waar hij aan begint. Hij heeft veel bestuurlijke ervaring. Zo stond hij aan de wieg van de Bedrijfs Belangen Vereniging Breskens, de Dorpsraad Breskens en de Stichting Oorlogsmonument Breskens (waarvan hij nog steeds secretaris is). Tussendoor was hij ook nog enkele jaren raadslid voor D & T in de voormalige gemeente Oostburg. Voorts is hij penningmeester van het plaatselijk Zonnebloem-bestuur. Tevens is hij actief bij de computerclub voor senioren in Breskens, en wel als assistent-docent. Zijn dagen waren en zijn nog steeds goed gevuld.

Op de rol van de Stichting Huurdersbelangen heeft Piet een heldere visie. "We komen op voor de belangen van alle huurders", zegt hij.

De SHB concentreert zich op belangrijke onderwerpen als sloop en nieuwbouw, leefbaarheid, onderhoud, duurzaamheid en het huurverhogingsbeleid. Met Ralph van Dijk, directeur/bestuurder van Woongoed, heeft het SHB-bestuur regelmatig overleg. Piet Kesteloo: "De gesprekken vinden plaats in een open sfeer. Alles is bespreekbaar."

 

SHB-bestuurslid Lilian de Feber

"Inwerken kost de nodige tijd"

 

Het vriest lekker. "Over een paar dagen kunnen we schaatsen."Hiervan is Lilian de Feber (58) uit Heikant overtuigd. De kunstschaatsen liggen klaar. Haar favoriete schaatsstek is Wilde Landen, een uniek stukje Zeeuws-Vlaamse natuur. Ze wandelt daar ook heel vaak met de hond. Zo heeft Lilian, die opgroeide in Sluiskil, ook de polders rond het dorp leren kennen. "Ik ben geen stilzitter", lacht ze.

 

Lid van de SHB

Sinds vorige herfst maakt Lilian de Feber deel uit van het bestuur van de SHB. Ze reageerde op een oproep. Het SHB-bestuur zocht zowel nieuwe bestuursleden (huurders) als een onafhankelijk voorzitter. "De SHB is geen klachtencommissie", aldus de Heikantse. "We houden ons bezig met beleidszaken die de huurders aangaan." De voorbije maanden heeft ze zich verdiept in de verschillende dossiers. "Veel onderwerpen zijn nieuw voor mij, zoals de prestatieafspraken die met de gemeenten zijn gemaakt. Inwerken kost de nodige tijd", constateert ze.

 

In het dagelijks leven

Lilian de Feber, die sinds haar scheiding alleen woont, heeft een dochter en twee kleinkinderen en is geen onbekende in Heikant. Jarenlang baatte ze op het dorp een frituur De Stuiker uit. Dit combineerde ze met een parttime job op de klachtenafdeling van Neckermann in Sint Jansteen. Toen dat bedrijf voorgoed de deuren sloot, maakte Lilian de overstap naar de cateringafdeling van Dow. "Het was fijn werk, alleen werd ik heel vaak op vrijdag ingeroosterd. Die dag wilde ik m’n handen vrij hebben voor de frituur." Daarom besloot de Heikantse een andere weg in te slaan. December 2016 bakte ze haar laatste frietjes. Ze vindt het jammer dat ze moest stoppen met de frituur. "Ik mis de sociale contacten. Ik ga graag met mensen om."Nu verdient Lilian de kost met poetsen bij particulieren. Ze werkt voor een Belgisch schoonmaakbedrijf. Als bestuurslid van Stichting Huurdersbelangen krijgt ze te maken met allerlei zaken. Het is een uitdaging die geknipt is voor de sociaal voelende goedlachse Heikantse.